Különdíjas lett a Gödöllői Királyi Kastély ZÁR(OL)VA című kiállítása!

 A gödöllői kastély díszudvara, 1980.

A Pulszky Társaság által meghirdetett, hagyományos Év Kiállítása pályázatra idén 12 nevezés érkezett, az elmúlt esztendőben létrehozott állandó és időszaki tárlatok alkotóitól. A pályázati anyagok kiértékelése mellett a neves múzeumi szakemberekből álló bíráló bizottság tagjai inkognitóban keresték fel a kiállításokat, hogy valós, személyes benyomásokat szerezhessenek róluk. A zsűri különdíját a Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása kapta.

A ZÁR(OL)VA - Egy kastély titkos élete (1950-1990.) című bemutató több szempontból is különleges. A kastély munkatársai most először vállalkoztak arra, hogy a nevezetes épület történetének e kevésbé fényes periódusáról összegyűjtsék és bemutassák a még fellelhető emlékeket. Egy, a fiatalok számára is izgalmas, érdekes kiállítást készítettek – 17 diák segítségével, közreműködésével. A diákok közösségi szolgálatként, önkéntesként vettek részt a projektben.

Kirándulások, szakmai képzések, közös játékok és nyári tábor keretében ismerkedtek meg a korszakkal, a kastély történetével, a múzeumi munka egyes területeivel. Igen meglepő volt számukra, hogy ezekben az évtizedekben mindössze egyetlen fal választotta el a szovjet laktanyát az idősek otthonától, ami mellett még magyar honvédségi szolgálati lakások is működtek itt.

ZÁR(OL)VA - A gödöllői kastély titkos élete

Először készül időszaki kiállítás a gödöllői kastély azon időszakáról, amikor az épületben egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya, idősek otthona és magyar honvédségi lakássor. A kastély szakmai irányításával nyár elején kezdte meg a munkát egy csapat diák, akik vállalták, hogy felkutatják ennek a 40 évnek a még fellelhető emlékeit és a korosztályuk számára is befogadható kiállítást rendeznek belőle.

Ezt a kontrasztot szerették volna megjeleníteni, egy (valóban) itt élő „kastélygyerek”, Misi szemszögéből, aki a kastély zárt világait szabadon bejárhatja. A diákok egyenrangú munkatársként vettek részt az interjúzásban, a tárgyak gyűjtésében, tisztításában, elrendezésében, valamint a kommunikációs és marketing feladatokban is. Rengeteg ötlettel és elképesztő lelkesedéssel 1275 óra munkát fektettek a generációk közötti kommunikációt is elősegítő kiállításba, amelyben tárlatvezetéseket is vállalnak.

A tárlat még 2019. június 2-ig látogatható, sőt saját emlékekkel is kiegészíthető!

A Pulszky Társaság különdíjának és a MúzeumDigitár támogatásának köszönhetően ezt követően online kiállításként él majd tovább. Az utolsó előtti napon, június 1-jén nagyszabású rendezvénnyel, a „Zárul Misi mókatára” című családi nappal várják a látogatókat a gödöllői kastélyba, ahol a szervezők bolhapiaccal, romtúrával, kosztümös tárlatvezetésekkel, régi számítógépes játékokkal is készülnek.

Az időutazás résztvevői korabeli finomságokat kóstolhatnak, és azt is kipróbálhatják, hogy „Trabanton szállni” valóban élvezet-e…

További információ a Gödöllői Királyi Kastély honlapján.

(Borító: Fortepan)

https://kiralyikastely.blogstar.hu/./pages/kiralyikastely/contents/blog/72972/pics/lead_800x600.jpg
Év Kiállítása,Gödöllő,Gödöllői Királyi kastély,Grassalkovich-kastély,Kiállítás,különdíj,ZÁR(OL)VA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?