Fedezze fel Horthy bunkerét kedvezményes áron!

A jó idő beköszöntével sorra dőlnek a melegrekordok, így kiváló időtöltésként szolgálhat a Gödöllői Királyi Kastélyban található, 10 méter mélyen fekvő Horthy Bunker felfedezése, amit ráadásul egész májusban kedvezményesen tehetünk meg. 

Horthy Miklós (1868–1957) kormányzó a két világháború között nyári rezidenciaként használta a gödöllői kastélyt. A II. világháború végén számára épített bunker két helyisége 2011-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

Erzsébet királyné kertjében, a kastély déli oldalán még 1944 nyarán kezdtek el építeni Horthy Miklós családja és közvetlen környezete számára egy bombabiztos óvóhelyet Dr. Csonka Pál műegyetemi tanár tervei alapján. A föld alatt 10 méter mélyen fekvő bunkert mintegy 170 cm széles vasbeton falak határolják. Az óvóhely 20 fő befogadására alkalmas, 55 négyzetméteres tér két tartózkodó helyiségből és egy-egy illemhelyből állt.A 2010-ben európai uniós forrásból felújított bunker falán falfestés-nyomokat is találtak. A Hadtörténeti Múzeummal közösen rendezett történeti kiállítás igazi kuriózuma, hogy az eredeti tervek alapján rekonstruálták a bunker egyik helyiségének berendezését. A bunker építéstörténete mellett a tárlat megidézi a háborús időszakot filmhíradók, Karády-dalok és tárgyi emlékanyag segítségével is

(Borító: lokalpatriotaklub.hu)

https://kiralyikastely.blogstar.hu/./pages/kiralyikastely/contents/blog/52294/pics/lead_800x600.jpg
akció,Gödöllő,Gödöllői Királyi kastély,Horthy Bunker
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?