Most mindenki arisztokrata lehet egy napra

Egy igazán különleges kiállítással várják az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban, ugyanis porcelánkülönlegességeket és korhűen megterített asztalokat láthat a közönség. Mindezt az európai arisztokrácia terítési szokásait bemutató, Terítéken a "fehér arany" - Kastélyok, paloták, porcelánok című kiállítás keretein belül.

Az érdeklődőket dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgató és dr. Gémesi György polgármester köszöntötte, majd Balla Gabriella, az Iparművészeti Múzeum, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztályának vezetője nyitotta meg a kiállítást, ahol a bemutatott porcelántárgyak megterített asztalokon, korhű enteriőrökben várták a közönséget.

A kulturális örökség európai évében: “A királyi asztalnál” címmel mutatják be a gasztronómiai örökséget a kontinens királyi rezidenciái, köztük a Gödöllői Királyi Kastély  -hangsúlyozta a megnyitón dr. Újváry Tamás.

A rendezvényen többek között az is elhangzott, hogy az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás, amelynek fénypontját mindig az étkezések szolgáltatták. A reprezentációnak és az etikettnek sehol sem volt akkora jelentősége, mint a szertartások által uralt étkezések, főleg az esti vacsorák során.

Gémesi György arról mesélt a jelenlévőknek, hogy a porcelánkiállítás az étkezési kultúra eszközeivel gazdagítja a kastélyt, felidézve a 18-19. század főúri világát. Kiemelte, hogy az étkezések kiváló táptalajként szolgáltak a családról és politikáról folytatott párbeszédeknek is.

A Gödöllői Királyi Kastély második fénykorát, az Osztrák-Magyar Monarchia korát a híres bécsi gyárak termékei, illetve a különleges herendi porcelánok reprezentálják. 

Balla Gabriella ezzel kapcsolatban olyan érdekességeket mesélt, minthogy a kínai porcelán olyan egzotikum volt akkoriban, mint az ananász vagy az elefántcsont. Mint kiderült, a fény felé fordítva áttetsző porcelán a tisztaság és a nemesség jelképe lett.

Amikor a bécsi porcelángyár, a térség második legrégebbi és nagy történeti hagyományokkal rendelkező manufaktúrája 1864-ben beszüntette termelését, a művészi kivitelezésű, egyedi porcelánok előállítására szakosodott herendi gyár vevőköre látványosan bővült. 1867 után a legnagyobb megrendelések már egyenesen a királyi udvarból érkeztek, ennek köszönhetően a Herendi Porcelánmanufaktúra 1872-ben elnyerte a császári és királyi udvari szállítói címet.

A Budán és Gödöllőn használt készletek gyártása mellett sokszor a diplomáciai ajándékoknak szánt darabokat is Herenden készítették.

A tárlat igazi különlegessége, hogy egy kiállításon belül jelennek meg az úgynevezett Alexandra Pavlovna-étkészlet darabjai és a Budai Várban, valamint a gödöllői kastélyban használt királyi porcelánok is.

Az időszaki kiállítás a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 keretében, az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége közös tematikája alapján valósult meg. A tárlatot szeptember 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők Gödöllőn.

A kiállítás kurátora: Dr. Papházi János. A kiállítást rendezte: Kaján Marianna, Kovács Éva és dr. Papházi János. Grafika terv, kivitel: Tóth Művek – Tóth László.

(Fotók: godollo.hu)

https://kiralyikastely.blogstar.hu/./pages/kiralyikastely/contents/blog/51766/pics/lead_800x600.jpg
Gödöllő,Gödöllői Királyi kastély,Kiállítás,Terítéken a fehér arany
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?