A filmvászon sztárja: a gödöllői királyi kastély

Királyi kastély

A gödöllői kastély nemcsak Sissit és Horthy Miklóst nyűgözte le, hanem a filmeseket is. Napjainkban is használják forgatási helyszínként, de azt soha nem gondoltuk volna, hogy már 1940-ben is mozifilmhez vettek fel itt jeleneteket...

Pedig így történt. Az Erzsébet királyné című film a korszak legnagyobb sztárjait vonultatta fel, akiknek a neve az utókor előtt sem ismeretlen. Elég csak a Sissit játszó Karády Katalint említeni, de mellette olyanokat látunk, mint Tolnay Klári, Jávor Pál és Gózon Gyula.

A két Trenck , a "magyar" Franz, és porosz szolgálatban álló unokaöccse, Friedrich von Trenck báró élete köré rengeteg legenda szövődött. A nemzetközi koprodukcióként forgatott nyugat-német - osztrák - olasz - francia mini filmsorozat az utóbbi életéről szólt. Friedrichet A bukás egyik mellékszereplőjeként ismert Matthias Habich játszotta. Érdekesség, hogy hosszabb időt töltöttek nálunk a felvételekkel, mert több évszakban is feltűnik a kastély.

Az Au pair című filmen gyakran jót nevetnek a magyar nézők: Párizs részeként tűnik fel a Hősök tere, frank helyett pedig magyar ezresekkel fizetnek... valószínűleg összekeveredtek a helyszínek a vágás után. Azt azonban kevesebben említik meg, hogy a gödöllői kastély díszterme, az előkert, a kocsifelhajtó látszik. 

2002-ben a Széchenyi István életműve előtti tisztelgésben is szerepet kapott a kastély. A főszerepet Eperjes Károly játszotta. Kivételesen most csak a trailert mutatjuk.

https://kiralyikastely.blogstar.hu/./pages/kiralyikastely/contents/blog/50125/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?