Köznemesi sorból a grófi címig: Grassalkovich I. Antal

Királyi kastély

1694-ben ezen a napon született a gödöllői kastély építtetője. Megvalósította a kor „magyar álmát”, kiemelkedett társadalmi közegéből, a rengeteg cím és vagyon mellett Mária Terézia királynő bizalmát is kiérdemelte.

Gyakran megállok egy-egy régi épület mellett, és elképzelem, milyen lehetett száz, kétszáz, háromszáz évvel korábban itt elmélkedni – az ódon falak sok titkot rejthetnek. Még inkább igaz ez, ha a gödöllői kastélynál sétálunk, ugyanis az építtető, Grassalkovich Antal páratlan életutat futott be: 1694. március 6-án egy szerény köznemesi család sarjaként született, halála idején viszont már az ország egyik legnagyobb hatalmú grófjaként gyászolták. De hogyan jutott el idáig?

Nyitra vármegyében született, négy gyermek közül ő volt a második, az egyetlen fiú. A piaristáknál, majd a jezsuitáknál tanult, majd 21 évesen tette le az ügyvédi vizsgát. 1716-tól a Magyar Királyi Udvari Kamara ügyvédje Budán 1720-tól királyi jogügyi igazgató, 1724-től udvari tanácsos, 1727-től az Újszerzeményi Bizottság elnöke, 1731-től személynök. 1736-ban bárói címet kapott, majd jelentős szerepet játszott abban, hogy Mária Terézia elnyerje a magyar rendek támogatását az osztrák örökösödési háború (1740-1748) küzdelmeihez. Így ugyan elveszett Szilézia, de a birodalom nem. Nem véletlen, hogy 1743-ben grófi címet is adományoztak a részére, 1751-től pedig koronaőr. Elnyerte az uralkodónő bizalmát, hivatalosan is belső titkos tanácsos és főlovászmester lett.

Egyre több birtoka lett Pest környékén, Gödöllő mellett Hatvan, Bag, Szentlőrinc, Kispest területén szerzett földeket. Aktívan építkezett is, a blogunk témájaként megjelenő kastély mellett máshol is, például Hatvanban, vagy éppen Pozsonyban, ahol a mai elnöki palotát szintén Mayerhoffer András tervei alapján húzták fel. A jelenlegi budapesti V. kerületben álló palotája szintén a legszebbek közé tartozott az egész városban, amíg a XIX-XX. század fordulóján le nem bontották.

Három házasságot kötött, de csak a másodikból születtek gyermekek. A hat gyermekből öt érte meg a felnőttkort, de csupán egyikük volt fiú, aki nemcsak a nevét (Antal), hanem a birtokait is örökölte, mikor 1771-ben édesapja elhunyt..

https://kiralyikastely.blogstar.hu/./pages/kiralyikastely/contents/blog/49547/pics/lead_800x600.jpg
Grassalkovich Antal,Grassalkovich-kastély
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?