Grassalkovichok, Sissi, Horthy Miklós - egy kastély, amely maga az élő történelem

Királyi kastély

Budapest szívétől alig harminc kilométerre egy barokk csoda várja a múlt és a kultúra iránt érdeklődőket.

Egy 1735 után épült barokk kastély, amely uralkodók, államfők kedvelt helye volt. Nem, nem Versailles-ról írok, hanem egy magyar nevezetességről, a Grassalkovich-kastélyról, avagy a Gödöllői Királyi Kastélyról.

1735 utáni építése, bővítése után megannyi híres személy kedvelt pihenőhelye, lakhelye volt a barokk épületegyüttes, amely Mayerhoffer András tervezőmunkáját dicséri. Először a belső udvart közrefogó (első) U-alak a díszteremmel és a főúri lakosztályokkal készült el. A köznemesi sorból magasra emelkedett gróf Grassalkovich I. Antal (1694–1771) az 1740-es évek második felében mindkét szárnyat bővíttette, istállónak, szénapadlásnak, római katolikus templomnak jutott hely, nem meglepő, hogy maga Mária Terézia királynő (1740-1780) is megcsodálta az épületegyüttest.

A munkát a gróf azonos nevű fia és unokája is folytatta, az előbbi kőszínházat, az utóbbi franciakertet, narancsházat hozott létre. A harmadik Antal 1841-ben örökös nélkül hunyt el, a leányágon öröklődő kastély többször gazdát cserélt, míg nem 1867-ben a magyar állam meg nem vette, és koronázási ajándékként oda nem adta az uralkodópárnak. 

Ferenc József és családja a kastély kertjében

Erzsébet királyné nagyon kedvelte a felújított gödöllői kastélyt, ahol családjával gyakran tartózkodott általában a tavaszi és őszi időszakban. Ferenc József királyt (1848/1867-1916) talán elhunyt feleségére emlékeztette, ezért Sissi halála után már ritkábban látogatott ide, utoljára 1911-ben tette meg ezt. Az utolsó uralkodónak, IV. Károlynak (1916-1918) még kevesebb lehetősége volt erre, csupán egyetlen egyszer tudott eljutni ide koronás főként, de azt a pihenést is félbeszakította a világháború elvesztése.

Ha király nem is volt, de az államforma királyság maradt, élén a kormányzóval. Horthy Miklós nyári rezidenciaként használta a kastélyt, és olyan illusztris vendégeket fogadott, mint Ciano olasz külügyminiszter, aki Mussolini lányát vette el, de apósa később kivégeztette. Most is megtekinthető az a bunker, amelyet ebben az időszakban építettek a kormányzó biztonsága érdekében.

A világháborúban a németek és a szovjetek is kirabolták, de az utóbbiak maradtak is pár évtizedig: nemcsak az országban, hanem a kastély gazdasági épületeiben is. A többi rész magyar kezelésben maradt, a Honvédelmi Minisztérium raktárként használta az északi szárnyat, magában a kastélyban pedig szociális otthon működött.

1985-ben előbb az állagmegóvási munkálatok kezdődtek meg, majd a kiürítés, és a szovjet kivonulás után a felújítás. Az elmúlt évek, évtizedek munkájának köszönhetően egyre inkább úgy érezhetjük, visszanyeri méltóságát Erzsébet királyné rezidenciája.

https://kiralyikastely.blogstar.hu/./pages/kiralyikastely/contents/blog/49436/pics/lead_800x600.jpg
Erzsébet királyné,Gödöllő,Gödöllői Királyi kastély,Grassalkovich Antal,Grassalkovich-kastély
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?